English Version

Maija Tuurna


Pintora artista
Contacto en Barcelona (España)
+34 654 03 21 00

Suomeksi


Versión española

   

MAIJA TUURNA TAITEILIJAN ESITTELY-BIOGRAFIA

Maija Tuurna on suomalainen taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Barcelonassa Espanjassa. Jo kolme vuosikymmentä synnyinmaansa ulkopuolella ensin Britanniassa ja sitten Espanjassa asunut Tuurna on koulutukseltaan taidemaalari ja valokuvaaja. Ennen kuvataitelijan uraa hän hankki valokuvaajan ammatin ,Plymouth College of Art and Design, Englannissa, ja työskenteli televisiovalokuvaajana Suomessa. Tuotteliaan kuvataiteilijan uransa ohessa Maija Tuurna on kolmen lapsen äiti. Hänen aikuinen Espanjassa asuva poikansa Sinuhe ja pienet kaksoistyttärensä Anja Alegria ja Carmen Luna ovat äitinsä tapaan kolmen kulttuurin kasvatteja pohjoisen suomalaisen, tulisen espanjalaisen ja luovan katalonialaisen.

Ennen muuta Maija Tuurna on taidemaalari. Hänen teostensa huomattavin piirre on kirkaat värit, joiden hehkua teosten suuri koko ja väripintojen laajuus korostavat. Koloristin ottein Tuurna antaa rohkeasti valon ja värin asettua teoksessa etusijalle.

Maalauksiin hän yhdistää ornamentiikkaa ja symboliikkaa. Usein symbolien taustalla on omakohtainen ja itsekoettu. Tuurnan ornamentit eivät kuitenkaan ole vain koriste, ne ovat enemmän. Ne ovat maalausten merkityksen tihentymä.

Tuurna sirottelee avarien väripintojen joukkoon tunnustuksellisia kuvia elämänsä varrelta: ruusuja, kynttilöitä, rikkoutuneita astioita, siipiä ja hedelmiä. Kaksiulotteisen pinnan takaa pilkottaa satu ja epätoden taju ja ymmärrys.

Tuurnan symbolien maailma on samalla introvertti ja ekstrovertti, sillä niiden välittämá tunne kumpuaa aineettomasta, mutta aineeton pukeutuu siveltimen vedoissa arjen esineiden kuvastoon. Pitkällä aikavälillä Tuurnan teoksista muodostuu naisen elämän kaari jota voi lukea kuin kuvien päiväkirjaa. Taiteilijan maalarinura jakautuu useaan vaiheeseen.

Maija Tuurnan ensimmäinen vaihe taidemaalarina alkoi Britanniassa 1980-luvulla, jolloin hän maalasi modernin värimaalauksen perinteitä jatkaen. Tuloksena syntyi kirkkaita interiööreja, muotokuvia ja asetelmia. Yhtymäkohtia ranskalaiseen ekspressionistiin Henri Matisseen voi nähdä Tuurnan tavassa sijoittaa asetelmat interiööreihin ja irrottautua perinteisestä perspektiivistá. Jo tässä vaiheessa, kun taitelija oli vain hieman yli kaksikymmenvuotias, maalauksiin tulivat voimakkaat, epärealistiset värit, koristeellisuus ja elämänmyönteisyys.

Kun Tuurna muutti Lontoosta Barcelonaan 80-luvun lopulla, teosten koko ja koloristisuus kasvoivat entisestään. Lontoon iloa ja leikkiä tulvivat interiöörit vaihtuivat pian huikeiksi, tummin syvin sävyin maalatuiksi kuviksi ajasta ja iäisyydestä. Taitelijan elämässä alkoi suruaika, kun hänen puolisonsa ja poikansa isä menehtyi äkillisesti. Vuosien ajan Tuurna käsitteli surua kysyen, mita elämä ja kuolema ovat ja mita voi olla niiden jälkeen. Avaruus, lento ja loputon matka astuivat Tuurnan maalauksiin. Staattisen interiöörin valtasi ulkoinen tila ja liike. Väreiksi valikoituivat ultramariini, pyhyyttä hehkuva karmiini ja kulta, seka indigon sini.

Elämän kaari kurotti silti jo kohti uutta nousua. Tuotteliasta työhönsä uppotuvaa taiteilijaa odotti jälleen muutos. Muutto Barcelonasta valon tyyssijaan Andalucian maaseudulle toi Tuurnan teoksiin aikuisen taidemaalarin elamänvoimaa ja lujuttaa. Suuressa ateljeessaan Andalusian maaseudulla Tuurna otti tyttärien syntymän jälkeen käyttöón raikkaan oranssin, keltaisen ja kaikki pinkin sävyt.Osuvasti suomalainen taidekriitikko on sanonut, etta Suomeen tuotuna Maija Tuurnan maalaukset ovat kuin purkitettua valoa. Sillä on masentuneeseen katsojaan lääkkeenomainen vaikutus.

Maija Tuurnalla on taitelijana vahva ääni ja oma käsiala. Maalaustaiteen historiassa hänen tyylillään on yhtymäkohtia 1900-luvun alussa Ranskassa syntyneeseen ekspressionismin, dekoratiiviseen ekspressionismiin ja fauvismiin.Mark Rothko on Tuurnalle tärkeä. Tuurnan teokset käyvät keskustelua myös symbolismin perinteen kanssa. Suuria totuuksia kuvaavat edelleen allegoriat ja allegoriaa pienemmät symbolikuvat.

Tuurnan teoksissa on säilynyt läpi hänen pitkän uransa taipumus hakea vaikutteita sielunelämästä, mielikuvituksesta ja unista. Maalausten suureen kokoon on viime vuosina uutena piirteenä tullut taitelijan tapa rakentaa teoksille näyttävät raamit, joiden veistoksellisuus on osa teosta.

Tällä hetkellä Maija Tuurna työskentelee ja asuu tyttäriensä kanssa Barcelonassa. Hänen töitään on ollut esillä ja myyty yksityis-yhteisnäyttelyissä Britannissa, Suomessa, Espanjassa, Ranskassa,Italiassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saudi-Arabiassa.Dra. Auli Leskinen
Directora del Instituto Iberoamericano de Finlandia (Madrid)

 
Copyright © 2012 Maija Tuurna - Todos los derechos reservados